Cei 14 mușcă-tare…pardon, muschetari.

Știu că a trecut mult timp de atunci , dar vă invit să faceți un exercițiu de memorie, și să va gândiți la copilăria voastră. Nu, nu o să vă întreb dacă ați fost abuzați sau dacă aveți “daddy issues” .
Ce v-a dat cea mai mare satisfacție în copilărie? Să fiți ascultători și să mâncați tot din farfurie ? Sau să fiți Gică-Contra obraznici ? Exact.
Acum , din fericire , cei mai mulți oameni au fost lăsați în dunga lor de neascultători și s-au comportat licențios în copilărie, suportând consecințele de rigoare. Acest lucru este recomandat pentru o copilărie sănătoasă. În cinematografie, însă, ne putem răsfăța cu ticăloși și căile lor lipsite de sens .
Când vine vorba de ” Ion Familistu’ ” , acesta ar “răsfăța-o” doar pe Pa(L)mela Anderson și pe Elena Udrea… pe când eu am fost întotdeauna un cinefil și am apreciat personajele bine conturate, ( nu fizic, ce dracu’ ? ) reprezentative si demne de frica sau ura telespectatorilor. Ce mod mai bun de a va explica, decât să vă arăt 14 antagoniști memorabili.

   Darth Vader

image

Huiduit de cinefili în 1977 înainte de a “force choke-ui” un ofițer până la moarte , Vader , tiranul intergalactic, a avut misiunea de a eradicarea ordinului Cavalerilor Jedi , anulând Alianța Rebelilor și conducând Universul cu un pumn de fier si o manusa neagră. Ca toate personajele negative , el a avut o poveste simpatică : Anakin Skywalker a fost un Jedi care a apelat la partea întunecată a deveni mâna de lucru a nemilosului împăratului Palpatine. Apariția sa cu fața acoperită și o pelerină neagră i-au dat un aspect de “o să te caute  Darth Moartea p-acas’ “

Freddy Krueger

image

Este regele genului horror “slasher” , deoarece , spre deosebire de Jason și Michael Myers, antagonistul seriei ” A Nightmare on Elm Street “  are o personalitate de un umor mai negru ca Usain Bolt și o imaginație crudă și bolnavă, visul umed a oricărei adolescente . Un criminal în serie de copii care a fost ars de către părinții localnici ,Freddy se răzbună prin invadarea viselor adolescenților și uciderea lor în somn. El are o mănușă cu gheare de metal, un pulover foarte “last year”, și o fedora, e domn…ce pula lui? Din moment ce el operează în lumea viselor, puterile sale sunt practic nelimitate , iar crimele lui sunt grotesc de inventive . Merită toată aprecierea mea pentru că mi-a bântuit nopțile mai ceva ca Brad Pitt în plină glorie.

Hannibal Lecter (Silence of the Lambs)

image

Un psiholog de o inteligență mai vie ca victimele sale, care dacă nu-ti fute mintea cu psihanaliză  – atunci Îți va mânca creierul. Nu se mai fabrică, din fericire sau din păcate, astfel de psihologi…la ăstia din zilele noastre doar ți se scorojesc pereții de plictiseală. Carisma, pedanteria și gusturile medicului sunt atât de fine, încât uiți uneori că e un criminal în serie canibal. Trece cu un Chianti bun.
; )

Cea mai memorabila scenă: Când îl mușcă pe nas Sgt Pembry și poartă chipul lui ca să scape de FBI, fiind captiv într-o ambulanță, un adevărat Houdini cu gusturi cam proaste în materie de mâncare.

T-100 (Terminator 2)

image

Un salt tehnologic de la originalul “T-800 ” Arnold Schwarzenegger , T – 1000 este facut din “poli-aliaj mimetic ” , ceea ce înseamnă că își poate schimba forma , nu, nu poate deveni un vibrator uriaș fetelor, poate imita pe oricine , si hey, se scurge cand te vede. Fața imobila și amenințătoare a lui Robert Patrick merită un Oscar.

Femeia perfectă: T -1000 ia forma mamei adoptive a lui John Connor și dă dovadă de “multitasking” ținând telefonul într-o mână în timp ce face un sandwich , pe care soțul nu mai apucă sa-l mănânce… pentru că celălalt braț si-l transformă într-o lamă lungă, aplicăndu-i un Vlad Țepeş .

Jack Torrance (The Shining)

image

Jack Torrance a suferit de cel mai rău caz din lume de izolare și paranoia în această adaptare a romanului lui Stephen King “The Shining” . Torrance, împreună cu soția și fiul lui, este angajat pentru a servi ca îngrijitor de iarnă la faimosul Overlook Hotel. Din păcate , hotelul are un trecut sordid și este , practic, plin de bănuială. Aceste spirite se hrănesc cu psihicul fragil a lui Torrance și talentele psihice ale fiului său. Scena care a rămas în memoria mea, și mă face să mă gândesc de două ori înainte să deschid ușa cuiva, Torrance sparge ușa cu un topor țipând “Here’s Johnny!” , chitit sa-i spargă teasta nevestei. În cele din urmă soarta lui Torrance a fost de a muri înghețat , pierdut într-un labirint. Tot mai probabil nevastă-sa l-a pus pe tușă pentru că a încercat s-o omoare și a murit de coaie mov.

The Shining prezinta înfricoșătoarea idee cum chiar și un om bun poate deveni un criminal depravat dacă el este împins destul de departe.

Jason Voorhees (Friday the 13th)

image

Jason Voorhees este antagonistul central al seriei Friday the 13th. Îmi vine instant in minte păduraru’ nebun care își ascunde fața deformată în spatele unei măști de hochei și manuieste o maceta , mai ceva ca un samurai. Voorhees nu a fost chiar personajul negativ central al filmului original . De fapt, mama lui a fost cea care a dorit uciderea unui grup de consilieri din tabăra în care s-a înecat Jason. Dar băiatu’ lu’ mama psihopat, a continuat crimele mamei sale . Nimeni nu este mai calificat pentru uciderea adolescenților hormonali și cretini, în diferite moduri brutale, ca Jason. La fel ca și Michael Meyers , Jason nu poate fi ucis .
Bonus: este primul psihopat în spațiu (Jason-X).

Agent Smith (Matrix)

image

Îmbrăcat pentru înmormântarea ta, all-black, de nepătruns în spatele ochelarilor de soare negri și cu unicul scop de a suprima rebeliune , Cioclul Smith ( Hugo Weaving ) începe prin a fi o armă anti-umana, – in războiul Omului împotriva Mașinilor. Doar ca el merge  pe smardoiala și are un război personal cu eroul Neo ( Keanu Reeves ) .

Amon Goeth (Schindler’s List )

image

Jucat de către Ralph Fiennes, Goeth este comandantul crud, dar în același timp carismatic si sexos, din lagărul morții, Plassow, care utilizează prizonieri evrei drept momeală în război.

Forevăr blonda-suprema: La finalul filmului , Goeth este executat prin spânzurare , dar nu înainte de a-si mângâia pleata blondă rostind ” Heil Hitler ” , ceea ce arata o lipsă totală de remușcări.

KEYSER SÖZE (THE USUAL SUSPECTS)

image

Un boss-de-boss mafios ,încât ar putea face parte dintr-un basm de Ferentari. Doar că Söze este real , dându-se drept Verbal Kint și trăgând toate sforile în viața celorlalte personaje caractere noastre, ca un  păpușar.

ALLAHU AKBAR: Povestea care a construit legenda :  dealerul de droguri turc Söze ( Kevin Spacey ) își ia pe sus soția și puradeii , jurand răzbunare pe toți dușmanii lui , apoi dispare în subteran pentru totdeauna . Asa am aflat și cine era David Copperfield de Kebab.

Alex Delarge (A Clockwork Orange)

image

Adevăratul antagonist este imoralitatea lui totală . Pentru Liderul clanului Droog , violul brutal si ultra-violenta sunt doar câteva dintre micile plăceri ale vietii .

Și psihopații au talent : Scenă de viol în grup, în care Alex cântă în ploaie.

Norman Bates (PSYCHO)

image

La început , proprietarul motelului Bates din horror-ul clasic al lui Alfred Hitchcock, părea plictisitor: un timid , bâlbâit , supra-politicos , genul de băiat next-door iubitor… de păsări împăiate, nimic dubios . Numai în actul final al filmului îți dai seama cât de nebun l-a făcut complexul lui Oedip.

Un duș rece: Uciderea personajului principal feminin , în duș,  cu un cuțit de bucătărie îmbrăcat cu hainele răposatei, mă-sa.

The Joker (BATMAN)

image

Portretizarea lui Heath Ledger a dușmanului lui Batman în The Dark Knight a fost premiată cu Oscar , dar bietul prinț clovn a lui Jack Nicholson a pus un zâmbet pe fața criminalității. Un exagerat de teatral ucigaș…

Ia zi pisi, te fac un dans? :  Chiar înainte de a ucide,  imaginativ, prada , obiceiul său de a-ti cere mână, înainte să ți-o taie
” Tu ai dansat vreodată cu diavolul în lumina lunii palide ? ”

Voi adauga cateva mentiuni onorabile din seriale TV :

Joffrey  ( Game of Thrones )

image


Joffrey Baratheon a fost unul dintre principalii antagoniști din Game of Thrones . El este unul dintre cei doi antagoniști secundari ai sezonului 1, antagonistul principal al sezoanelor 2 și 3 , precum și antagonistul cuaternar al sezonului 4, pe scurt… scârba asta mică, fiul ilegitim a lui Draco Malfoy, apare peste tot.
Joffrey este fiul cel mare și moștenitorul lui Robert Baratheon și a Reginei Cersei Lannister . Cu toate acestea, tatăl său real este Jaime Lannister , fratele reginei…Probabil se explică acum de ce e retardat. El devine al doilea rege din Casa Baratheon care va sta pe Tronul de Fier . Joffrey este un despot care iubește să tortureze și să ucidă oameni nevinovați , fiind comparat cu Regele Nebun,  Aerys Targaryen, doar că nenea nu era dilit de la 11 ani.

Tony Soprano (The Sopranos)

image

Unele personaje negative ajung să fie iubite de spectatori , ca și cum îi iubim în ciuda păcatele lor . Tony Soprano este un astfel de personaj negativ . La suprafață el nu are calități mântuitoare – e un criminal mafiot dur. Dar el reprezintă omul simplu , cu preocupări umane reale atunci când vine vorba de familia sa . Acesta a fost geniul serialui The Sopranos. Fără îndoială , Tony Soprano ( adus la viață de mult regretatul James Gandolfini ) este cel mai popular personaj negativ TV din toate timpurile .

Advertisements

2 thoughts on “Cei 14 mușcă-tare…pardon, muschetari.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s