O zi senilă…senină: Nesimțirea n-are limite și nici vârstă

    De mult voiam să scriu un articol despre cum nu mai iau în considerare fraza “Sunt bătrân, lasă-mă în pace!”. Astăzi eram în autobuz, cu prietenul meu, și urma să coborâm la prima stație…
Moșul din fața noastră coboară și se oprește fix în ușă, îl întreb “Domnule, haideti, mergeți? “, el începe să mă înjure, merg mai departe, pe principiul “e bătrân, sa-l las in pace”, când simt ceva pe umăr, mă întorc și văd bastonul moșului îndreptat spre mine iar prietenul meu ducându-se spre el. Îl iau de mână și mergem mai departe.

image

    Poți să ai 7, 14 sau 114 ani, vârsta nu este o scuză pentru un comportament deviant față de norma societății. Ori dacă tu Îți permiți să ma lovești, chiar si cu o floare, vorba aia, ori îți răspund la același nivel ori te bag înapoi de unde ai ieșit acum 100 de ani și trec mai departe. În niciun caz nu te voi respecta mai mult pe tine, Nea’ Gogule, doar pentru că “ai o vârstă”...în ceea ce privește bunul simț, ai trăit degeaba. Iar dacă ești cu adevărat bolnav psihic, Gogule, atunci stai într-un azil sau stai supravegheat pentru că ești un pericol pentru tine însuți și societate.

image

    Am o mamă destul de în vârstă care a fost o scumpete de om toată viața, cochetă, inteligentă, pedantă, amuzantă…Câteodată mă face sa cred că sunt adoptată, și totuși ea nu s-a schimbat în rău la bătrânețe, din contră, a devenit mai răbdătoare și mai înțeleaptă. Același lucru îl pot spune despre bunică-mea și bunicile altor cunoștințe, cu care am circulat în autobuz, nu au deranjat pe nimeni, nu au împins pe nimeni.
   Uneori jur că sunt într-un remake prost al serialului ” Fear The Walking Dead “, singura frică pe care o am este că la un moment dat, o să îmi scape un cot în proteza unui nesimțit bătrân și va rămâne rece acolo. Culmea, oamenii în vârstă cu adevărat suferinzi și bolnavi sunt cei mai respectuoși, pentru că știu ce înseamnă să suferi și au învățat în toți acești ani că o atitudine acidă față de tineri va mări acea diferență dintre generații.
    Întotdeauna am fost de părere că la bătrânețe ești la fel ca in tinerețe în materie de valori morale și bun simț, dacă ți-ai trăit viața ca un porc, ți-ai bătut nevasta, ai înjurat în stânga și în dreapta, asta vei face și la bătrânețe pentru că “ți se cuvine”. Nu, Gogule, cu străinii nu te poți comporta cum vrei, ei nu vor ezita să-ti dea o palmă, la propriu și la figurat.

  Mă întreb doar, de ce sunt din ce în ce mai puțin oameni în vârstă respectabili, valoroși? Vârstnicii ar trebui să fie un izvor de înțelepciune, nu de mitocănie.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s