Cosplay-ul NU este “concurs de Miss și Mister”, NU este nepotism și nici nu îți dă “dreptul să…”

Am la activ 2 ani de cosplay, local,mergând la cateva zeci de convenții atât aici cât și în afară. În timp, am tras câteva concluzii asupra percepției “românului” asupra acestor convenții și a cosplay-ului, și cum putem proceda atât noi, cosplayerii cât și publicul pentru a evita diferite incidente cum au fost cele de anul trecut cu articolul scris de Radu “pitic frustrat și prost informat” Alexandru pentru Vice. Articolul în cauză, critică, la un mod CANCAN-IST și OTV-IST, atât diferiți cosplayeri, inclusiv “comunitatea geek” cât și organizarea evenimentului fără să fi fost măcar prezent acolo, piticul frustrat…nu de alta, dar un mini-man de 1,50 si-o ură  se poate face pierdut foarte usor 😉 mai ales după acel articol.

image

Odată ce am adus organizatorilor la cunoștință articolul respectiv, acesta a fost șters iar Piticu’ a continuat sa-si verse gălețile de frustrare pe blog-ul lui – un fel de adunare a Frustraților Anonimi din România.  Întrebarea mea este,  cum a primit acest chiuaua acreditare de jurnalist la acel eveniment, el fiind pe lângă subiect, și doar pus pe labă, așteptând și el să i-o sugă vreo cosplayerita?

image

?

În fine, așa am ajuns la problema numărul 2, în cadrul convenției:
Am văzut mulți țigani, care probabil nici nu plătiseră bilet de access, puși pe pipăială și şmangleală, dezamăgiți că fetele de la cosplay nu arătau a Modele Victoria’s Secret si ca nu aveau ce sa fure…data fiind media mica de varsta a participantilor la aceste evenimente. Păi da, băi, labagiilor, cosplay-ul nu înseamnă AVN PORN AWARDS, în general oameni absolut normali, care sunt extrem de talentați și capabili  să își facă un costum de la zero ( sau își cumpără unul din diferite motive ) , reprezentând personajul preferat. Dacă aveți noroc și vedeți un cosplay mai sumar, minunat, dacă mergeți DOAR  pe ideea asta, mai bine stați în WC și  dați o labă umedă la Hustler.
La fel ca la jurizarea în cadrul concursurilor de cosplay, ar trebui apreciate doar după anumite criterii: calitatea costumului, asemănarea cu personajul reprezentat, complexitatea lui, și reprezentația scenică…nu favoritismul, sau sani/pussy pe metru pătrat.  Eu, personal,  îmi aleg personaje cu care empatizez intr-un fel sau altul, nu mă gandesc dacă Dorel o să dea una mică la mine, oricum  “Dorel”, nu înțelege mai mult din convenție de “gamerițe și elfițe sexy”.
    Ține-ti mâinile acasă, chit că tipa face cosplay la Eva și are doar o frunză pe pussy, e dreptul ei de a defila acolo și nu dreptul tău de a o pipăi.
“Oricine poate să fie cosplayer indiferent de cum arată!” – sunt de acord, în limita bunului simț, adică, NU este recomandat să faci un costum sumar daca:
a) nu ai corpul adecvat personajului
b) nu ai self confidence-ul care sa mearga cu acel costum și nu îți poți asuma privirile admirative sau critice pe care le vei primi

image

Mie mi-au spus, indirect  (prin alții, evident), că sunt curva pentru că am făcut Queen of Pain din DOTA2, deși aveam un corp muscular, nu “pornache” iar costumul era lucrat bine.

image

Ideea de bază este că vor exista întotdeauna comentarii de prost gust, pe care este posibil să nici nu le auzi (nici macar prin intermediari), dar asta se întâmplă în orice domeniu artistic…mai ales unul cu o tentă exhibiționista. Dacă ești cu adevărat pasionat de acest domeniu, vei continua să meșteresti costume în ciudă organizării proaste ale unor evenimente și a oamenilor cârcotași prezenți acolo. Aici ma refer la o experienta, personala, foarte penibila si chiar dureroasa,fizic. Se intampla sa fiu la Dreamhack in primavara anului 2015, costumata in Vengeful Spirit, DOTA2, – un costum greoi, inconfortabil, si mare, deci greu de a ma transporta in TAXI cu el si prin locatia evenimentului. Am cerut organizatorilor un scaun sau access in VIP lounge sa stau jos in timp ce asteptam, de vreo 6 ore, inceperea concursului de cosplay… Evident, romanu’ se tiganea “Nu ai bratara de VIP, nu intrii, pa!” – Norocul a fost ca un admin de la Twitch era prin zona si m-a vazut sictirita, abia tinandu-ma pe copitele costumului, fluturand nervoasa din aripi si mi-a dat imediat bratara de VIP sa pot sta jos… Dupa care i-a obraznicit pe organizatorii ROMANI care nu isi respectau cosplayerul ROMAN.

Costumul despre care era vorba mai sus

Costumul despre care era vorba mai sus

   Cu toate astea, dracu’ nu-i așa negru,  părțile pozitive sunt mai numeroase și mai frumoase ca cele negative:
a) Cunoști o mulțime de oameni talentați care împărtășesc aceiași pasiune pentru cosplay, gaming, filme, benzi desenate, etc.
b) Ai multe de învățat, ca si cosplayer,  de la cei prezenți acolo, evident care nu sunt cârnați și  sunt dispuși să te sfătuiască.
c) în cadrul acestor evenimente găsești o grămadă de collectibles, pe care altfel nu le-ai găsi.
d) Îți dezvolți spiritul competitiv, în limitele bunului simț, fără să periclitezi costumele altora sau buna desfășurare a convenției
e) te ajută cu self-confidence, îmbunătățește skilkurile sociale și te ajută să fii mai extrovertit, mai ales dacă alegi să concurezi .
f) daca esti artist sau ai un shop de figurine/comics/alte gadget-uri care se pupa cu tema evenimentului, esti binevenit sa iti inchiriezi un stand acolo, desi preturile sunt cam sarite…de pe fix.
g) intalnesti actori,artisti de comics sau alte personalitati cunoscute din lumea filmului/serialelor
10306231_530587210385967_6292323775126439623_n

image

Aviz fotografilor: O altă problemă care mă deranjează când deja devine repetitiva – pozele tip paparazzi, sau pozele în timp ce fumez, mănânc, vorbesc la telefon sau mă cac. Nu e greu să aștepți 5 min să termin și să pot poza ca lumea, nu de alta, dar așa va ieși  o poză buna, de păstrat și de arătat la prieteni. De asemenea, NU vă împingeți în cosplayeri, în timp ce mergeți sau la poză, nici în viața cotidiană nu e mișto să se bage unu’ în sufletul tău si coastele tale, darămite când știi cât ai muncit la un costum. Evitați-i ca pe ZOMBIES sau EBOLA, no touchy-feely. Și lăsați-le dracu’ de RIOT SKINS/POINTS, era să fiu călcată în picioare de atâtea ori când veneau Children of the LOL sa ia

image

skin-uri.

Este valabil și pentru ceilalți cosplayeri, respectați-va unii pe ceilalți, pentru că miza ( premiile ) sunt mult prea nesemnificative ca să vă comportați ca Lupii de pe Wall-Street. Comunitatea este mică, și vă veți tot lovi de persoanele pe care le-ati hate-uit, așadar mai bine ești  “the bigger person” și Îți vezi de hobby-ul tău fără să arunci cu diaree verbală în stânga și în dreapta. Mai bine persona “INTEGRATA” decât persona non grata.

Puteti afla mai multe pareri in materie de intamplari, placute sau nu, la conventii ( ba chiar puteti participa activ intr-o campanie anti-bullying intre cosplayeri si/sau participantii evenimentului) , vizitand blog-ul celor de la Edge & Back: 

http://edgeandback.ro/geeksheroes-cosplay-conventions-and-conventional-abuse-zoltan-aka-solidsnake/

http://edgeandback.ro/?s=geeksheroes

Cam atât, momentan, voi reveni cu adăugări pe măsură ce mai merg la convenții prin 2016 sau mai primesc propuneri de la voi.

One thought on “Cosplay-ul NU este “concurs de Miss și Mister”, NU este nepotism și nici nu îți dă “dreptul să…”

Leave a comment