​Educăm, educăm, educăm….ce?

În școală, educăm mintea: o învățăm procese, îi dăm de lucru cu matematică, română, limbi străine, științe, arte, filosofie, economie, psihologie. Nu sunt puține, nu?
Mai nou, educăm emoțiile: Goleman a scos în față inteligența emotională și cine este mai “citit”, face dezvoltare personală, ateliere, d-astea motivaționale.
Și trupu’ are nevoie de educație, de deprinderi sănătoase care se formează in ani de zile: contactul cu natura, vântul, ploaia, soarele, deprinderi de alimentație, sport și rezistență la efort, obiceiuri ce țin de igienă… Sunt destule.
Da’ dacă nu educăm mentalitatea omului si caracterul lui, toate cele de mai sus sunt lipsite de sens.  În goana educației care a devenit tot mai încărcată, încercând sa fie exhaustivă, uităm că trupul, mintea și emoțiile sunt doar instrumente ale creatorului nostru interior. Și ca orice instrument, cu cât este mai garnisit,  cu atât este mai râvnit și poate fi cumpărat la preț mai mare, folosit și aruncat apoi de unde a fost luat.
Educația a devenit pentru mulți părinții o modalitate de creștere a valorii de vânzare a copilului.
De unde a rezultat și deviza corporatistă care circulă pe unde lucram eu anu’ trecut:

„Nimeni nu este de neînlocuit”
Adică oricine poate fi recrutat, angajat, plătit și apoi concediat.

Nimic mai fals. S-a demonstrat științific că fiecare om care pleacă de la locul de muncă, reprezintă o pierdere în bani, cuantificabilă, pentru companie.
Educăm parțial copiii și ei vor suferi durerea totală a lipsei sensului, pentru că a – ți pune mintea și emotiile in slujba altuia, transformă omul în obiect. Ceea ce spunea un candidat la un interviu, tot în acea vreme, m-a cutremurat:

„Știu că am creierul spălat, dar este atât de plăcut, nu mă mai gândesc la nimicuri!”.

A educa doar mintea, este ca și cum am pune în mâna copiilor noștri o grenada cu cuiul tras și cronometrul setat la 20 de ani. Până la urmă, tot explodează.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s